This is your future.
Ända sedan den första dagen på Media Management-utbildningen har jag funderat lite kring vad utbildningen egentligen går ut på. Vi har haft en hel uppsjö av olika kurser och lärt så mycket olika grejer att det egentligen har varit svårt att se en röd tråd. Missförstå mig inte, det har varit kul och det har faktiskt varit givande och utvecklande. Vår programansvarige och dagens föreläsare, Örjan Petersson sade en gång i tiden ”i trean kommer alla bitar att falla på plats”, och jag har gått och väntat på detta ögonblick. Efter dagens föreläsning måste jag säga att JO bitarna har äntligen fallit på plats.
I Jesper Falkheimers bok ”Medier och kommunikation - en introduktion” (2001) skriver författaren att när man frågar en mediestudent vad det är den egentligen studerar så svarar man oftast att man inte riktigt vet. Det handlar om medier och det handlar om kommunikation. Och i mitt fall har det verkligen varit svårt att förklara vad vi på Media Management-utbildningen egentligen sysslar med. ”Vi läser medie- och kommunikationsvetenskap blandat med ekonomi, vi lär oss det praktiska och kreativa och sedan förstår vi liksom hur man gör det byråkratiska också”. Något i stil med det brukar det låta när man får frågan ”vad pluggar du egentligen?”. Det leder till att åhöraren samt en själv bara blir förvirrad ...
Då kan man ställa sig frågan varför är det så svårt för en mediestudent att berätta vad det är den sysslar med? Dagens föreläsning, den 17 januari, har på ett sätt och vis hjälpt mig att förstå varför saker och ting är som saker och ting är. Det är svårt att beskriva det man lär sig eftersom att det är så svårt att definiera mediebranschen.
I Sverige innefattas mediebranschen av tidningar, nyhetsmedia, tv, film och radio. Men definitionen är inte generell. Ser man vad landet på andra sidan Atlanten tycker så är media allt som innefattar information, utbildning och underhållning. I USA menar man alltså att till och med nöjesparker faller under begreppet media, vilket för oss i Sverige är aningen svårt att förstå. Media är väl kommunikation och information? Sanningen är den att det har blivit allt svårare att definiera begreppet, detta tack vare konvergensen som ”på ett fint sätt” leder till att allt blir en enda stor röra.
Vad tycker då jag? En mediestudent som snart själv kommer befinna mig ute i den svårdefinierande mediebranschen? För mig är mediebranschen något som ständigt förändras och aldrig är fast. Det handlar om nätverkande och deadlines och det är en annorlunda bransch där det krävs talang och kreativitet för att lyckas. Och MYCKET tålamod! Mediebranschen är i särklass den branschen som befolkas av flest personer med ”jag vet bäst”-attityd. Det handlar om att alltid kunna anpassa sig och snabbt snappa upp det som händer utanför. Ny teknologi innebär nya sätt och det som gäller idag kanske inte gäller imorgon.
Ser man på mediebranschen ur den här textens perspektiv så verkar det som ett självmordsuppdrag att kasta sig in i den. Det är en stressig miljö där alla pratar ”olika språk”, alla tror att de har rätt och vill köra sitt eget race. Men det fina med vår utbildning är att vi blir dem som kan hjälpa alla delar i mediebranschen att förstå varandra. På Media Management-utbildningen lär vi oss allt från de ekonomiska villkoren till hur medieproduktion fungerar till hur man ska förhålla sig till konsumenterna. Vi lär oss att bli den felande länken som binder samman mediebranschen och underlättar för den att förstå det som händer i andra delar av den. På sätt och vis blir vi dagisfröknar som kommer att övervaka hela mediebranschen och faktiskt förstå den. Det är det jag kommer att säga nästa gång jag får en fråga om min utbildning och vad det är jag kommer att bli. Förstår åhöraren ändå inte vad det är jag sysslar med tänker jag rita upp den här lilla figurer, stolt peka på mitten och säga "HÄR står jag, mitt i mediebranschen!"

Källförteckning:
Falkheimer, Jesper (2001): ”Medier och kommunikation - en introduktion”, Studentlitteratur, Lund

Kommentarer
Trackback