2076 kronor.

Till en början är det kanske passande att tala om för läsarna att jag inte medverkade under den här föreläsningen  på grund av familjeanlägenheter som kom i vägen. Jag har därför fått ta del av anteckningar och försökt reflektera kring dessa ...

Allt innehåll är tillgängligt för alla i landet. Enhetlig avgift för alla. Verksamheten genomförs oberoende av stat och näringsliv. Och brett och varierat innehåll. Vad pratar jag nu om? Jo, public service. Dessa fyra grundprinciper är public service, och det är därför alla i Sverige som har en TV eller en dator med TV-mottagare ska betala TV-licens. Inte så svårt att förstå, eller hur?

Föreläsning den 19 oktober handlade om public service och Olof Hultén pratade om hur public service formar vårt land och vårt samhälle. Hade vi inte haft public service hade vi bara haft våra kommersiella kanaler så som Tv3 och Kanal 5 och då vara utan TV-kanaler som reglerar och kontrollerar programutbudet och ser till att vi får ta del av mer relevant information som är oberoende av kommersiella enheter och som strävar efter att förbättra allmänheten. Vi hade alltså fått titta på Family Guy, Vänner och Svenska Hollywoodfruar men inte haft några vettiga nyhetsuppläsningar … eller Melodifestivalen för den delen.
Hadenius & Weibull (2008) menar att public service jobbar i allmänhetens tjänst och det betyder att man ska jobba utifrån den sociala ansvarsideologin. Media har moraliska förpliktelser och ansvarar därför för utveckligen av samhället. Media får alltså inte bara ta upp sådant som är kommersiellt gångbart.

Jag tror på public service, det är bra att hålla borta kommersialism från vissa delar av media och veta att det finns några tv-kanaler man kan lita på. Det är viktigt att veta att det finns kanaler som är objektiva och där man inte störs hela tiden med uppmaningar att prova nytt schampo eller vad den nyaste hamburgaren på McDonalds heter.

Men är public service så objektivt som man vill att alla ska tro? Svaret på den frågan vet inte jag. Men jag väljer att tro på den. Om varje person i Sverige betalar tv-licens, betyder väl det att det är på ett sånär objektivt det kan vara? Finansieringen kommer ju inte från någon annanstans? Går man in på radiotjanst.se får man även se vad pengarna man betalar in används till och hur de fördelas mellan SVT, Tv4 och SR. Ändå tycker jag att det är lite surt att behöva betala 2076 kronor (2010) varje år, eller kvartal, eller halvår eller hur man har valt att betala. För ändå om det är bra att ha dessa tv-kanaler som strävar efter att förmedla mer varierade program så erkänner jag att det inte är de tv-kanaler jag tittar mest på. Jag har ofta undrat varför man istället inte kan dra public service kostnaderna från t.ex. skatten? Det hade väl varit mindre smärtsamt och mer effektivt? Och det finns ju länder som gör så, t.ex. Holland? Men enligt Olof Hultén så finns det nackdelar med att göra så då det blir politikerna som då får bestämma vad som ska göras för pengarna och då kan det hända att politikerna prioriterar annat och public service hamnar i skymundan. Men då uppkommer en fråga, om politikerna inte finner detta tillräckligt viktigt varför ska då vi tycka att det är viktigt? Politikerna är ju de som bör vilja sträva efter ett demokratiskt och icke-subjektivt samhälle där deras åsikter får komma fram istället för att färgas med reklaminslag och avbrott? Om Sveriges politiker inte tycker att public service är en fördel som man bör prioriteras blir inte konceptet fel då?



Källförteckning:

Hadenius, Stig & Weibull, Lennart (2003) Massmedier - en bok om press, radio och TV, 8:e upplagan, Albert Bonniers förlag

Kommentarer
Postat av: Smsa Låna

Jag tycker att du har en asgrym blogg! Har du tid så slå även ett öga på min :).

2011-07-20 @ 09:38:17
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0