Ju fler desto bättre? Really?
Allt fler människor får idag tillgång till internet och allt fler människor börjar använda sig av internet i deras dagliga handlingar. Internet är den mest radikala och av alla nya teknikmöjligheter idag och den sprids över världen med en hastig fart. Internet kommer att förändra allt! Hur människor lever, hur de arbetar, hur de lär sig och mycket mer. Och detta kommer ske fort (McChesney, 2000).
Föreläsning nummer 6, den 22 oktober, handlade om e-Deltagande och föreläsaren Annelie Ekelin pratade om aktivt medborgarskap där vi, medborgarna, ska försöka bygga upp ett så pass demokratiskt internet som möjligt där alla ska få vara med och bestämma. Alla ska få rätt att tycka till och tillsammans ska vi forma demokratin och det offentliga så det blir ännu mer demokratiskt då alla får vara med och skapa det.
Vad är e-Deltagande? Detta var en fråga som jag ställde mig flera gånger under föreläsningens gång och jag hoppas att jag tillslut förstod begreppet. e-Deltagande handlar om publikt deltagande med IT-stöd i processer. Och som jag har förstått det så handlar det om att kunna använda internet till att handskas med vardagliga saker, föra fram åsikter och påverka utan egentligen behöva lämna datorn.
Dagens sociala medier gör denna ”lathet” till en möjlighet och internetanvändandet blir bara en större del i vår vardag. Dagens webbanvändning handlar inte så mycket om nya tekniklösningar utan snarare om vårt eget beteende och hur det förändras när man är i kontakt med sociala medier. Vi har större möjligheter att kunna kommunicera med personer interaktivt och avstånd, så som tid och rum spelar ingen roll, samt att alla får vara med. Inom sociala medier kommer fler personer fram och personligen så tror jag att det har att göra med att vi vågar mer när vi sitter vid vårt tangentbord och en skriven text blir alltid mer uppmärksammad, för det spelar ingen roll hur tyst den person som skriver texten är, allas skrivna texter syns då lika mycket.
Enligt Annelie Ekelin så är en av visionerna med e-Deltagande att den enskilda individen, medborgaren, ska ha en möjlighet att påverka den demokratiska livscykeln, i alla faser, förberedelser, beslutsfas, implementering, utvärdering och omvandling. Man hoppas på samskapande och relationsbaserat deltagande med ömsesidig anpassning istället för toppstyrd beslutsfattande. Och e-Deltagande med alla sina ”anhängare” gör detta till en ypperlig möjlighet. För vi strävar alla efter ett så demokratiskt samhälle som möjligt, politiker så som medborgare. Detta leder till att politiker har börjat uppmärksamma sociala medier. Detta blir en win-win situation då alla vill ju bli hörda och det är väl ett fint sätt att få alla att tro att de blir det om de är aktiva i ett forum? Jag är säker på att det finns politiker där ute som faktiskt vill veta vad deras medborgare tycker och tänker om olika ”grejer” i samhället, men hur mycket blir ens egen röst egentligen hörd? Detta är svårt att svara på … dock så tror jag att många människor känner sig nöjda bara de försöker. För man kan ju inte göra mer än att försöka.
Boken "Påväg mot medievärlden 2020" tar upp ett intressant faktum, de medier vi använder oss av när vi växer upp blir för oss en naturlig del av vardagen (Hvitfelt & Nygren, 2008). Jag som har haft dator hemma sedan 8 års ålder och haft internet sedan typ 12 års-åldern är van vid att leta upp information på nätet och använda mig av allt internet har att erbjuda. En 80-årig dam, o andra sidan, kommer inte kunna ta del av internet på samma sätt och därför inte heller deltaga elektroniskt. e-Deltagande strävar efter demokrati och att alla ska få vara med och bestämma, men hur ska det bli möjlighet när äldre inte kommer kunna ta del av det?
Och om vi vänder på kakan? Om fler människor får säga sitt, hur många av dem är verkligen insatta? Är det kanske inte bättre att de som vet får uttrycka sig istället för att alla som vet lite ska få säga sitt och skapa ett brus som ingen orkar ta sig igenom? Är e-Deltagande verkligen något vi alla alltid bör sträva efter? Blir samhället bättre om det blir mer demokratisk i den mån att fler får vara med och tycka till? Och ju fler som tycker till desto fler åsikter och önskningar finns där att "tillfredsställa" ... skapar vi oss inte bara mer trubbel och missnöje om vi väljer att utveckla e-Deltagandet för mycket? Blir det inte bara för många munnar att mätta?
Det som e-Deltagande faktiskt gör är att skapa ett större engagemang och minskar motivationströskeln för deltagande. Genom att via t.ex. Facebook se hur många det är som bryr sig om olika frågor blir man själv uppmärksammad på dessa frågor och motiverad till att ta ställning. Man ”aktiverar” medborgaren och hoppas på att utveckla en medborgare som bryr sig.
Huruvida e-Deltagande är något vi bör sträva efter kvarstår. Blir det mer demokratiskt om allas röster kommer fram? Eller blir det kanske så som i det gamla talesättet ”ju fler kockar, desto sämre soppa”? Men e-Deltagande skapar engagemang och det är alltid bra att ha medborgare som är intresserade och engagerade, så tycker åtminstone jag!
Källförteckning:
McChesney, Robert W (2000) Rich media - poor democracy - communication politics in dubious time, New York, The new press
Hvitfelt, Håkan & Nygren, Gunnar (2008) Påväg mot medievärlden 2020, Fjärde upplagan, Stockholm, Studentlitteratur
